info:
Home / uitleg / vormen van dementie

vormen van dementie

De ziekte van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie, in ruim 70% van de gevallen van dementie gaat het om de ziekte van Alzheimer. Er wordt volop onderzoek gedaan naar deze ziekte. Zodoende weten we onder meer dat de ziekte van Alzheimer zeer waarschijnlijk ontstaat door een stapeling van schadelijke eiwitten (amyloïd-beta) tussen de zenuwcellen van de hersenen. Deze eiwitten worden niet goed afgebroken en belemmeren de functie van de zenuwencellen. De hersenen kunnen zo niet meer goed functioneren, waardoor de zenuwcellen afsterven. Dat proces is onherroepelijk, afgestorven zenuwcellen worden nooit meer gezonde, werkende zenuwcellen. Patiënten met de ziekte van Alzheimer hebben vooral geheugenklachten.

Vasculaire dementie

Een andere vorm van dementie is vasculaire dementie. Vasculair betekent ‘met betrekking tot de bloedvaten’. Vasculaire dementie ontstaat door stoornissen in de bloedtoevoer naar de hersenen. Mensen die bijvoorbeeld een beroerte hebben gehad, kampen met een chronische hoge bloeddruk, hebben of hadden last van hartritmestoornissen en kunnen een stoornis in de bloedvoorziening van de hersenen hebben gehad. Het resultaat is veelal traagheid van denken, spreken en handelen.

Frontotemporale dementie

Frontotemporale dementie wordt veroorzaakt doordat de frontale en/of de temporale hersenkwab is beschadigd. Deze gebieden in de hersenen zijn verantwoordelijk voor onze besluitvorming en coördinatie en voor onze emotionele reacties en taalvaardigheid. Mensen met frontotemporale dementie hebben dan ook vooral last van veranderingen in gedrag en persoonlijkheid en ervaren taal- en emotiestoornissen. De oorzaak van de hersenkwab-beschadiging is nog niet duidelijk. Hier wordt nog volop onderzoek naar gedaan. Deze vorm van dementie komt veelal voor bij jongere patiënten.

Lewy-Body dementie

Bij Lewy-Body dementie worden er ophopingen van het eiwit alfasynucleïne in de hersencellen gevonden. Deze ophopingen worden Lewy-Bodies genoemd. Hoe deze vorm van dementie precies ontstaat, is nog niet duidelijk. De mate van klachten die mensen met Lewy-Body dementie ervaren, verandert van dag tot dag. Bij deze vorm treden met name visuele hallucinaties en Parkinson-achtige symptomen (trillingen, langzaam bewegen en een gebogen houding) op.

About ijgenwys