info:
Home / uitleg / Bipolaire stoornis

Bipolaire stoornis

Bipolaire stoornis

Als je last hebt van een bipolaire stoornis dan heb je sterke stemmingswisselingen, in afwisselend manische of hypomane periodes en depressieve episodes. Daarnaast zijn er ook periodes waarin jouw stemming stabiel is en je je ‘normaal’ voelt.

Tijdens een manie of periode van hypomanie voel je je alsof je de hele wereld aankunt. Je hebt veel energie en bent erg druk. Tijdens een depressieve periode voel je je juist ontzettend somber en heb je nergens zin in. Je kunt alleen de diagnose bipolaire stoornis krijgen wanneer je tenminste één keer een periode van (hypo)manie hebt meegemaakt in combinatie met een depressieve periode. Het krijgen van vier ziekte-episoden of meer per jaar wordt ‘rapid cycling’ genoemd; snelle wisseling.

Wat is een bipolaire stoornis?

Een bipolaire stoornis is een ernstige psychische aandoening die niet vanzelf overgaat en voorkomt bij 1 tot 2 procent van de Nederlandse bevolking.

Manie

Een manie is een periode van minimaal een week, waarin je het grootste gedeelte van de tijd in een erg goede stemming bent, weinig slaap nodig hebt en overloopt van energie óf juist erg prikkelbaar bent. Als je een manie hebt word je vaak tijdelijk opgenomen.

Hypomanie

Een hypomanie lijkt op een manie, maar is minder ernstig en je hoeft niet te worden opgenomen in een psychische instelling.

Depressieve episode

Een depressieve episode ofwel een bipolaire depressie duurt minimaal 2 weken en kan leiden tot lusteloosheid, concentratieproblemen, gebrek aan plezier en zelfs gedachten aan de dood.

Gemengde episode

Er bestaan echter ook patiënten die last hebben van gemengde episodes. Dat houdt in dat zij dagelijks last hebben van symptomen die zowel horen bij een periode van manie als bij een depressieve episode. Dit kan inhouden dat jouw stemming somber en negatief is, maar dat je je ook erg onrustig voelt en een erg kort lontje hebt.

Bipolaire stoornis type 1

Een bipolaire stoornis type 1 wordt gekenmerkt door afwisselende periodes van van ernstige depressie en manie. Tussen deze periodes in is jouw stemming overwegend stabiel.

Bipolaire stoornis type 2

Een bipolaire stoornis type 2 wordt gesteld als iemand tenminste één keer een hypomanie en een depressie heeft doorgemaakt, maar nog nooit een manie heeft gehad.

Bipolaire stoornis symptomen

Bijna alle mensen met een bipolaire stoornis hebben periodes van (hypo)manie, afgewisseld met depressieve episodes. Daarnaast bestaat zoals gezegd ook het gemengde type. Voor een compleet overzicht van de bipolaire stoornis kenmerken die horen bij de verschillende episodes kun je terecht op de pagina’s manische episode, hypomanie en depressieve periode.

About ijgenwys